Acupunctuur

Klassieke acupunctuur

De basis voor de acupunctuur is de zienswijze dat een menselijk lichaam niet gezien wordt als een “zak met botten”, maar dat het bestaat uit diverse functionele systemen, die in veel gevallen (niet altijd) een associatie hebben met fysische orgaansystemen. Een ziekte wordt gezien als een disbalans in of tussen deze systemen en de behandeling is er op gebaseerd door middel van manipulatie van acupunctuurpunten met naalden (manueel en elektrisch), warmte (moxa en/of cupping) deze disbalans te herstellen.

Moderne acupunctuur

Aan de hand van de wetenschappelijke neurofysiologische onderzoeken krijgt men meer inzicht in de effecten van acupunctuur. Wat blijkt, de Chinese acupunctuurpunten kunnen dienen als de “toegangspoort” van ons zenuwstelsel. In de wereld van de medische acupunctuur spreekt men dan ook liever over neuromodulatie. Men heeft op basis hiervan behandeltechnieken ontwikkeld die mogelijk effectiever zijn dan de traditionele manier van naalden plaatsten. Een goed voorbeeld van dat laatste is electro-acupunctuur. 

Links

De wetenschap achter acupunctuur - BBC documentaire

In deze documentaire van BBC neemt professor Kathy Sykes ons mee naar de wondere wereld van acupunctuur. Op nieuwsgierige en enthousiaste wijze probeert zij te begrijpen hoe acupunctuur kan werken. Hiervoor reist zij de hele wereld rond. Zij ziet dat acupunctuur wijdverbreid is. Zelfs in de reguliere zorg, zeker in Groot Brittannië, doet acupunctuur haar intrede. Zij spreekt met mensen die acupunctuur ondergaan, de acupuncturisten en de wetenschappers. Met moderne wetenschappelijk onderzoek zijn wij hoe acupunctuur effect sorteert in ons brein. In de documentaire zien wij dat Kathy Sykes toch overtuigd raakt van de positieve effecten van acupunctuur, m.n. ten aanzien van de pijnklachten.