Zwangerschapsklachten

Klachten tijdens de zwangerschap

In veel landen zijn zwangerschap en de bevalling een medisch proces geworden in plaats van een natuurlijke gebeurtenis. Hoewel het vaak voelt alsof de medische wereld ons uitkomst biedt is dit slechts zo wanneer er een behoefte aan ingrijpen is. Bij een normale zwangerschap en bevalling is er geen behoefte aan deze medische hulp.

Een gezonde zwangerschap met zowel emotionele als fysieke steun verbetert de gezondheid van de baby; zijn/haar gezondheid op lange termijn en dat van de moeder.

Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een lange geschiedenis van het begeleiden van vrouwen tijdens de zwangerschap en bevordert een gezonde zwangerschap met een verhoogde kans op een natuurlijk bevalling. Traditionele Chinese Geneeskunde als therapie, verlaagt stress, geeft een goed voedingsadvies, en kan verlichting en/of preventie bieden van fysieke ongemakken die in zwangerschap kunnen voorkomen. Zoals: misselijkheid en braken, stress, bloedarmoede, slapeloosheid, hoofdpijn, maagzuur, carpaal tunnel syndroom, e.a.

Acupunctuur en de bevalling

Acupunctuur biedt ook ondersteuning bij het voorbereiden van de bevalling. Vanaf 36 weken zwangerschap, met toestemming van de verloskundige/gynaecoloog, wordt begonnen met wekelijkse acupunctuur die erop gericht is de baarmoedermond te verweken en de vrouw voor te bereiden op de bevalling. Vanaf de uitgerekende datum wordt begonnen met het stimuleren van de baarmoeder zelf om de weeën te ondersteunen. Gebleken is dat vrouwen die acupunctuur hebben gehad tijdens de zwangerschap een snellere ontsluiting hebben en krachtiger weeën. 

Herhaaldelijk is acupunctuur met succes ingezet om een baby die in stuitligging ligt, te keren. Ook is mij vele keren gelukt om de weeën op te wekken zodat de, vaak reeds geplande, inleiding niet meer hoeft.